7 lipnja, 2018

Author: Dr Gabriel's

5 minutes

Povrće kao što su brokula, kupus i cvjetača cijenjeni su za svoje sposobnosti za borbu protiv raka, koje djelomično dolaze iz organosulfida sulforafana. Ovaj koristan spoj je imunološki stimulans, antioksidans te djeluje protuupalno, a sada istraživači vjeruju da bi se također moglo pokazati korisnim za borbu protiv Alzheimerove bolesti, mijenjajući proizvodnju amiloidnog beta i tau, dva glavna čimbenika za koje se zna da pridonose Alzheimerovoj bolesti. U Alzheimerovim pacijentima razina amiloidnog beta proteina može postati abnormalno visoka, skupljajući se zajedno kako bi oblikovali plakove koji ometaju funkciju neurona. Neuobičajene akumulacije proteina tau također mogu skupljati unutar neurona, stvarajući niti ili neurofibrilarne tangole, koje ometaju komunikaciju između neurona. U mišjem modelu Alzheimerove bolesti, sulforapan nije samo uklonio nakupljanje amiloidnog beta i tau, već je također poboljšavao pamćenje deficita kod miševa, navodeći na potencijalni tretman koji bi također mogao biti korisno kod ljudi.

Sulforaphane se izdvaja kao potencijalni Alzheimerov tretman Istraživanje sulforapana za Alzheimerovu bolest i dalje pokazuje uzbudljiv potencijal za ovaj spoj brokule. U drugoj studiji, miševi s Alzheimerovom bolešću liječeni su sulforapanom četiri mjeseca, što je značajno inhibiralo generiranje i nakupljanje amiloid-beta. Štoviše, također je ublažilo nekoliko patoloških promjena povezanih s Alzheimerovim, uključujući oksidacijski stres i neuroinflammaciju. Kao u istaknutoj studiji, Alzheimerovi miševi također pokazali kognitivne koristi, preostali normalno, kognitivno govoreći, u usporedbi sa divljim miševima u dobi od 10 mjeseci, što je kada demencija obično započinje kod Alzheimerovih miševa. U testovima samih neurona, pretvaranje kortikalnih neurona sa sulforapanom zastitilo ih je od ozljeda uzrokovanih amiloidnim betaom. Još jedna studija, objavljena 2009. godine, otkrila je da antioksidanti uključujući sulforapan štite stanice od oksidacijskog oštećenja, olakšavaju uklanjanje amiloid-beta peptida i smanjuju abnormalne uzroke bolesti povezanih s proteinima. U istraživanju kako sulforaphan reagira s amiloidnim beta-om kako bi se spriječili razni neurodegenerativni procesi, istraživači su koristili tekuću kromatografiju / elektrosprej ionizacijsku masenu spektrometriju (LC / ESI-MS) da bi se otkrilo da amiloid beta ima manju vjerojatnost da će se agregirati u prisustvu sulforafana. Nadalje, kod miševa s Alzheimerovim lezijama induciranim djelomično primjenom aluminija, istraživači vjeruju da suforapan smanjuje smanjenje deficita neurobehavioralizma poticanjem rasta novih neurona (neurogeneza), kao i smanjenjem aluminijskog opterećenja. Smetnje više križnih povrća u pokušaju da podignu vaš unos sulforapana, ili ga uzimaju putem visokokvalitetnog dopuna, korisni su za mnogo više od zdravlja mozga. Na primjer, sulforapan može biti od pomoći u liječenju dijabetesa, kao i snižavanje razine glukoze u krvi i poboljšanje ekspresije gena u jetri. U stvari,kod sulforapana je pronađeno da inhibira proizvodnju glukoze u kultiviranim stanicama i poboljšava toleranciju glukoze kod glodavaca na dijetama visoke masnoće ili visokog fruktoze. Ekstrakt iz pupka od brokule koji sadrži sulforaphan također je poboljšao glukozu kod gladovanja kod odraslih osoba s pretilošću i dijabetesom tipa 2. Ovaj sumporni spoj također normalizira DNA metilaciju, koja igra ulogu u brojnim bolestima, uključujući hipertenziju, funkciju bubrega, zdravlje crijeva i rak. Sulforaphane također povećavaju enzime u jetri koji pomažu uništiti kemikalije uzrokovane rakom koje možete konzumirati ili koje mogu biti izložene u vašem okolišu te je također poznato da blokira upale i oštećenja zglobne hrskavice.

Najbolji izvori Sulforaphana Moguće je dobiti smislenu količinu sulforapana od jedenja kupusnjača, kriznog povrća kao što su brokula, ali postoje neke upozorenja. Sulforaphane nastaje kada ste odrezali ili žvakali brokulu (to kombinira njegov prethodni glukoraphanin i enzim mirozinazu). Nakon gutanja, vaša crijevna bakterija može pomoći u oslobađanju sulforafana iz brokule tako da vaše tijelo može imati koristi, ali to je lukav prijedlog jer je sulforapan je vezan za molekulu šećera s vezom sumpora. Istraživači su otkrili da je jedan od najboljih načina da maksimiziramo sulforaphane koje vaše tijelo može koristiti jest zagrijavanje brokule 10 minuta na 140 stupnjeva celzijusa (ili lagano parati tri do četiri minute dok je neugodna). 17 To je bilo dovoljno toplina za ubijanje epitio-specifičnog proteina koji je “zgrabio sumpor” i “uvelike osiromašio količinu sulforapana u posluživanju brokule”. Nažalost, zamrznuta brokula ima smanjenu sposobnost proizvodnje sulforapana jer enzim mirozinaza koji pretvara glukoraphanin u sulforapan, brzo je uništen tijekom procesa blanširanja. Nadalje, sadržaj sulforafana brokula može se dodatno optimizirati dodavanjem hrane koja sadrži mirozinazu kao što su sjemenke gorušice, wasabi, rucak, coleslaw ili daikon radishes.Druga alternativa je jesti prokulice brokule, koje imaju više koncentrirane hranjive tvari. Na primjer, testovi su pokazali da 3-dnevne klice brokule konzistentno sadrže bilo gdje od 10 do 100 puta veću količinu glukoramina – predkurzora sulforapana – koja se nalazi u zreloj brokuoli. Osim toga, klice brokule povećale su apsorpciju sulforafana kada su se konzumirale zajedno s prahom brokule, a sami brokula su imali najveću stopu apsorpcije od svih (74 posto) Pokazano je da sok od brokula, štoviše, štiti od negativnih učinaka beta amiloida i da može biti djelotvoran u aktiviranju Nrf2 signalnog puta. Povećani unos povrća smanjuje rizik od demencije Ljudi koji jedu više povrća i voća imaju smanjeni rizik od kognitivnih poremećaja i demencije, i sulforaphane je vjerojatno samo jedan koristan spoj koji je odgovoran za taj zaštitni učinak. Folat je još jedan biljni spoj koji je poznato da smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, u ovom slučaju smanjenjem homocisteina. Visoke razine aminokiselina homocisteina povezane su sa skupljanjem mozga i povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti, no poznati su B vitamini, kao što je folat, koji potiskuju homocistein. Tamnozeleno zelje su jedan od najboljih izvora folata, iako se također nalaze i u brokuli, šparogama, avokadu i dr. Karotenoidi su još jedan važan spoj za zdravlje mozga. Najčešće povezane s narančastim proizvodima poput slatkog krumpira i mrkve, neki karotenoidi, naime lutein i zeaksantin, također se nalaze u tamnozelenom povrću kao što su kelj i špinat.

Neka Vaša ishrana bude bogata najboljom hranom iz prirode.

Vodite računa o Vašem zdravlju jer zdravlje je najbolja investicija.

Jer mi brinemo. Vaš Dr Gabriels team