8 svibnja, 2018

Author: Dr Gabriel's

3 minutes

Već nebrojeno puta ponvljeno je kako je doručak najvažniji obrok u danu jer nakon 8 sati spavanja organizam ulazi u fazu gladovanja, ljudi koji doručkuju aktivniji su i produktivniji u obavljanju svakodnevnih obaveza, a doručak će odrediti i ono štoćete jesti ostatak dana. Ukoliko ste od onih koji misle da se izbjegavanjem doručka mršavi, gadno ste se prevarili. Dok spavamo naš organizam postaje sporiji zato doručkom pokrećemo cijeli organizam i metabolizam sto sagorijeva kalorije i dovodi do gubitka kilograma. Izbjegavanjem doručka organizam nakon 8 sati spavanja odnosno odmaranja te uz to nakon par sati bez doručka ulazi u stanje preživljavanja saljuci signale da je ugroženo te slijedeći obrok kada uzmete odmah ga pohrani kao zalihu u slucaju da opet ujutro zahvaljujući Vama ostane bez hrane. Jer organizam je pametan, štiti nas i pohranjuje energiju u slučaju da ju ne dobije idućeg puta. Na taj način ne samo da se talože masnoce i suvišni kilogrami na taj način i naš metabolizam postaje sporiji. Izbjegavanje doručka te pregladnjivanje čini se bezazleno, ali ustvari nije, nas organizam kada mu date ogromnu količinu hrane nakon visesatnog gladovanja biva šokiran, sporije vari hranu, dolazi do probavnih smetni , muci Vas kiselina ili možda gasovi to je sve iz razloga sto ste odjednom natjerali organizam da se pokrene, kao sto je svakoj masini potrebno gorivo, potrebno vrijeme dok se ponovo upali nakon sto duže nije radila tako i Vašem organizmu. Da ne kazemo da ovaj potpuno nezdrav način života može dovesti do insulinske rezistencije, zatim do dijabetesa, probavnih smetnji i nimalo ne ide u korist Vašeg zdravlja.

Što se tiče prehrane koja koristi Vašem zdravlju, i koja će lakše biti probavljena pogotovo ukoliko imate probavnih smetnji kao sto je neredovna stolica i tvrda stolica najbolje bi bilo da jedete hranu koja je bogata vlaknima te da pijete dovoljno vode. Hrana bogata vlaknima čini glavnu prehrambenu skupinu jer ostaje kompaktna i mekana pa lako prolazi kroz crijeva ne pritišćući stijenke crijeva. Lakim prolazom stolice spriječavate i nastanak hemeroida. U topljiva vlakna spadaju : zob, ječam, raž, grah, grašak, leća, nke žitne pahuljice , a u netopljiva, grejp, naranča, grožde, suho voće, tikvice itd.

Promjenom načina prehrane sebi činite veliko dobro, ne samo načinom prehrane odnosno izborom namirnica koje konzumirate također je bitan način na koji te iste namirnice spremate.

Zdravom prehranom u svoj organizam unosite potrebne vitamine i minerale, te i na taj način jačate svoj imunitet, podmlađujete svoju biološku dob i produžujete sebi životni vijek.

Jako je važno konzumirati kvalitetnu hranu, što prirodnju, domaću hranu, kao sto su domaca jaja, mlijeko, voce povrce, hranu koja je uzgojena organski i ekološki, te ne konzumirati razne konzervirane i vakumirane prerađene mesne proizvode.

U ovom dobu godine kada možete pronaći mnogo vrsta voća i povrća koje je tek počelo da rađa i startati najprije s doručkom a kasnije i s odabirom pravih namirnica pripremljenih na zdrav način.

Uvijek je pravo vrijeme da povedete računa o svom zdravlju jer zdravlje je najbolja investicija.

Dr Gabriels