4 srpnja, 2018

Author: Dr Gabriel's

4 minutes

Kamen u žuci – cholelithiasis se iz godine u godinu se sve više dijagnostikuje među stanovništvom,Smatra se da u Americi na godišnjem nivou oboli oko milion ljudi .Broj osoba koje muči žučni kamenac i na našim prostorima je u stalnom porastu ,s tim da žene obolijevaju čak i do dva puta češće od muškaraca.U ovom članku potrudićemo se da vam damo više odličnih saveta od fitoterapeuta za prirodno lijecenje kamena u zuci ,kao i savjete za ishranu i dijetu..

KAMEN U ZUCI SIMPTOMI Simptomi kamena u zuci mogu biti jako dobro prikriveni i dosta se teško otkrivaju,što je svakako otežavajuća okolnost za njihovu dijagnostiku.Često se dešava da čovjek i ne zna da ima kamen u žuci jer može proći dosta vremena prije nego što se ispolje prvi simptomi žučnih kamenaca ili se pak njihovo prisustvo otkriva slučajno – najćešće ih razotkriva ultrazvuk abdomena..Ponekad je žučni kamenac toliko sitan da se neprimjetno izbacuje iz tijela, mada može dostići prečnik i 2,5 cm i napraviti velike probleme. Dok žučni kamenci miruju, bolesnik nema simptome,međutim, kada se pokrenu i zaglave u žučnom kanalu, izazivaju vrlo jake bolove (žučne kolike) ispod desnog rebra, koji se šire u leđa, rame i desnu lopaticu, ponekad se prošire i u grudni koš, što izaziva strah od infarkta srca. Neretko se javlja mučnina sa povraćanjem, pri čemu nakon izbacivanja sadržaja iz želuca ne dolazi do olakšanja. Ukoliko je kretanje kamenčića udruženo sa zapaljenjem (upala žučne kese), može doći do porasta tjelesne temperature praćenom sa groznicom. Dešava se da kamen u zuci u potpunosti zatvori žučni kanal i na taj način spreči izlivanje žuči u creva i uzrokuje pojavu žutice. Simptomi kod napada traju od par minuta do par sati, pa čak i do nekoliko dana.KAKO NASTAJE KAMEN U ZUCI ako se kamen u zuci može formirati u svakoj životnoj dobi čak i kod beba i male dece, najučestalije se žučni kamenci javljaju u dobi između 30. i 60. godine. Smatra se da je glavni krivac za nastanak ovog problema neumereno konzumiranje hrane bogate zasićenim masnoćama (namirnice životinjskog porijekla), što za uzrok ima gojaznost i porast holesterola u krvi uz povećan rizik za formiranje i nastanak kamenja u žuči. Ako naša jetra luči previše holesterola, dolazi do prezasićenja u žuči, stvara se i taloži mulj u žučnoj kesi i formira se žučni kamenac. Uzimanje hormona i kontraceptivnih pilula naročito tokom menopauze, kao i pojedinih lijekova koji snižavaju holesterol, takođe povećavaju rizik, isto kao i ateroskleroza i šećerna bolest.Smatra se i da određeni problemi sa probavom i varenjem mogu da uzrokuju kamen u zuci.

KAMEN U ZUCI ISHRANA – ŽUČNA DIJETA Nepravilna ishrana jedan od ključnih razloga zašto nastaje kamen u zuci, zbog toga izboru namirnica treba posvetiti punu pažnju. Hrana može smanjiti ili povećati zasićenost žuči holesterolom – što je primarni činilac u nastajanju holelitijaze(cholelithiasis). Neke namirnice mogu poslužiti kao sredstvo za rastvaranje holesterola, čineći ga manje opasnim. Žučna dijeta preporučuje dvopek od integralnog brašna, kuani integralni pirinač, durum tjestenine, bez jaja. Dozvoljena je i upotreba posnog mesa, kuhanog ili pečenog na roštilju, kao i ribe, a mogu se konzumirati nemasni sirevi,maslinovo ulje i bjelance jajeta (žumance može izazvati kontrakcije). Povrće se jede kuhano, a voće u manjim količinama. Ishrana za kamen u zuci podrazumijeva da treba izbegavati pohovano,masno i prženo meso, punomasne sireve i namirnice bogate holesterolom, slatku hranu, previše hladna ili topla jela i napitke. Ne preporučuje se ni povrće bogato celulozom koje, pritom nadima – kupus,krastavac, keleraba, luk,karfiol i mahunarke,prženi krompir i praziluk. Zabranjeni su i povrće iz turšije, sve vrste sirćeta, jaki čajevi, kafa, alkoholna pića i hladni napici. Iz ishrane je neophodno izbaciti papriku, biber, senf i majonez.* Napomena:Veoma su opasne rigorozne brze dijete, odnosno mršavljenje na brzinu, jer to može pogoršati tegobe. Uz određenirežim ishrane, svakodnevno bi trebalo uzimati po 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja koje će obezbediti potpuno pražnjenje i ciscenje jetre i zucne kese i smanjiti mogućnost da nastane kamen u zuci . Kada se naglo prekine sa unošenjem masti, tada se žučna kesa nedovoljno često kontrahuje da bi mogla izbaciti žuč u tanko crevo i zbog se pokreće stvaranje kamena.Takođe, problem može uzrokovati i preskakanje doručka, kao i pravljenje velikih pauza između obroka(idealno bi bilo četiri sata).KAMEN U ZUCI LIJECENJE Za lijecenje kamena u zuci postoji više metoda.Ukoliko žučni kamenčići miruju i ne uzrokuju tegobe, nema potrebe za primenom terapije, ali se savetuju korekcija ishrane i žučna dijeta – smanjen unos masti o kojoj je već bilo riječi. Ako žučni kamenci nisu veliki, mogu se jednostavno ukloniti ultrazvučnim talasima – razbijanje kamena u zuci, koje se sprovodi ambulantno i potpuno je bezbolna metoda. Kamenje koje je holesterolskog tipa u velikom broju slučajeva se odstranjuje nehirurškim metodama, naročito kada je kamen u zuci malih dimenzija,no ako je značajno većeg prečnika, obično se radi – odstranjivanje žučne kese tj. laparoskopska operacija zuci ili klasičnom operacijom.

Preuzeto sa: dijetamesecevemene.com