28 srpnja, 2017

Author: Dr Gabriel's

3 minutes

Drevna indijska medicina ajruveda koristila se kurkumom tretirajući bolesti žuči, kašlja, rana kod dijabetičara, bolesti jetre, tematskih tegoba i sinusa. Kurkuma je jedan od osnovnih sastojaka mješavine začina zvane „curry”. To je biljka iz porodice đumbira i koristimo njen ljekoviti korijen. Hiljadama godina uzgajala se u Kini i Perziji a pradomovina joj je Indija te je kurkuma neizostavni začin indijske kuhinje.
Kurkuma sadrži 70% ugljikohidrata, 13% vode, 6% bjelančevina, 5.8% esencijalnih ulja i 5% masti. Koristi se kao začin, lijek, konzervans i bojilo. Kurkuma sadrži niz aktivnih tvari te se pokazala vrlo učinkovitom. Iz kurkume su izolirane različite aktivne tvari: polifenoli, diterpeni, seskviterpeni, steroli, triterpenoidi i alkaloidi. Glavna aktivna tvar kurkume je polifenol kurkumin koji joj daje karakterističnu žutu boju.
Znanstvene studije su pokazale niz povoljnih učinaka na ljudskii organizam : protuupalno, antioksidativno, antivirusno te antitumorsko djelovanje. Pozitivno djeluje na mozak i zacijeljivanje rana. Potencijalni je kandidat za širu primjenu u tretiranju pretilosti, depresije, dijabetesa, ateroskleroze i raka. Djeluje protiv raka želuca, može, prostate i debelog crijeva. Ne može se zanemariti da je učestalost oboljelih od raka u Indiji niža za 10% nego na zapadu. U Aziji se kurkumin daje nakon operacija kako bi se spriječila upala. Antioksidativni učinak kurkumina pozitivno djeluje na mozak i na živčani sistem. Istraživanja na životinjama pokazuju pozitivan učinak kurkumina na tvar koja se dovodi u vezu s Alzheimerovom bolesti.
Kurkuma pozitivno djeluje na kožu, pomaže u liječenju kožnih problema uzrokovanih bakterijama i gljivicama, te štiti od UV zračenja u pomaže pri zacijeljivanju rana. U narodnoj medicini njen prah mješa se s vodom i nanosi na kožu.
Kurkumin takodjer djeluje kao antikoagulans. Pomaže regulaciju kolesterola u krvi i krvnog tlaka. Kurkumin spriječava oksidaciju masti u organizmu štiti krvne žile od upala, stvaranje plana, a time i od infarkta.
Kurkuma pomaže kod probavnih smetnji, ona potiče djelovanje enzima tankog crijeva koji razgrađuje ugljikohidrata i masti. Potiče aktivnost gušterače i žuči. Aktivne tvari kurkume bolje se tope u ulju nego u vodi tako da je preporučljivo kurkumu dodavati u jela koja se spremaju uz dodatak ulju kako bi se iskoristio njen potencijal.
Kurkuma normalizira rad gušterače te potiče lučenje inzulina, tako smanjuje koncentraciju glukoze u krvi i ublažava oksidativni stres.
Reumatoidni artritis je kronična autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova. Od nje češće obolijevaju žene. Istraživanja na životinjama pokazala su kako kurkuma ima pozitivan učinak na ublažavanje tegoba kod reumatskog artritisa.
Kurkumin takodjer djeluje protiv rasta i razmnožavanje bakterije Salmonella typhimurium, oštećuje granične membrane bakterija što izaziva njihovu smrt. Kurkumin zajedno s tumeronom još jednim aktivnim sastojkom kurkume dokazano istraživanjem na pacijentima koji su imali čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu tretira problem s iznenađujućim uspjehom čak od 80%. Također štiti jetru koristi se kod respiratornih tegoba, te uklanjanju teških metala i otrova u organizmu.
Dodatak kurkume jelima daje zlatnu boju i specifičan okus tako jela postaju privlačnija i zanimljivija. Pored toga što je odličan začin, kurkuma je dobra za Vas pa se pobrinute da se nađe na Vašem stolu i meniju. Kako sve možete konzumirati kurkumu pročitajte uskoro u našim novostima.