13 kolovoza, 2018

Author: Dr Gabriel's

3 minutes

U morskoj soli, uz natrijum hlorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana i zato će da učini čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.

Da morska sol, baš kao i ostali sastojci morske vode, ima terapijska svojstva, poznato je od davnina.

Tako su još u antici Hipokrat i Herodot preporučivali kupke u morskoj vodi kod različitih zdravstvenih poteškoća, posebno kod reume i išijasa, te kožnih oboljenja, primjerice, upala i rana. Kralj Solomon poklonio je kraljici od Sabe sol mrtvog mora, kada je ona posjetila njegovu zemlju.

Slavna ljepotica Kleopatra redovito se kupala u Mrtvom moru, posebno bogatom solima koje obiluju različitim mineralima i elementima u tragovima.

Zbog svojih gotovo čudotvornih svojstava, morska sol nezaobilazni je sastojak mnogobrojnih preparata za njegu, zdravlje, uljepšavanje kože lica i tijela.

Morska je sol neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

 

Prirodna morska so je zdrava i ima terapijska svojstva, ali pre nego što vam otkrijemo njene prednosti, morate da znate da nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju sačuvani. Morska so zahvaljujući preko 80 elemenata u sastavu čudotvorno deluje na zdravlje, kožu i kosu.

Najveća razlika između morske i kuhinjske soli je što kuhinjska, sušenjem na više od 650 stepeni Celzijusa menja svoju hemijsku strukturu, pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.

Morska so ima alkalizacijski efekat koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu i tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti. 2. Može da ojača imuni sistem, a tada telo postaje otpornije na razne autoimune bolesti poput gripa, alergija i sl.

Ima značajne efekte na kardiovaskularni sisitem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno da smanji nivo lošeg holesterola u telu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu uspešno da se tretiraju i leče morskom soli jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.

Više od 20 odsto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koje se oštećuju usled nedostatka minerala u krvi i telesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u ishranu možete da izbegnete i da usporite osteoporozu. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum pak omogućava efikasno delovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbujući sve otrovne materije iz njih. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranjive materije mogu da poboljšaju ćelijski metabolizam (razmenu materiju i energije), da održavaju tkivo hidratizovanim, da podstaknu cirkulaciju na samoj površini kože i da povećaju snagu ćelijske membrane. Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži. Morska so je idealna kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže da se ukloni gornji sloj mrtvih ćelija kože. Prirodni je lek za masnu kosu. Morska so može da apsorbuje višak ulja iz vaše kose čineći je glatkom i lepom, Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će da dobije željeni volumen, a vaši pramenovi će s lakoćom da poskakuju. Štaviše, morska so može da pruži dovoljno hranjivih materija folikulima, koje će da je učine mekšima. Morska so je izvrsna u borbi protiv peruti. Deluje pravo na kožu i sprečava njenu suvoću.