7 lipnja, 2018

Author: Dr Gabriel's

2 minutes

Sezona je paradajza, ovio povrće rasprostranjeno je širom svijeta. Paradajz je odličan dodatak svim jelima, salatama i sendvičima. Kuhanjem paradajzi povećava se njegova vrijednost i dobrobit za naš organizam. Jer kuhanjem povećava se sadržaj likopena. Nova istraživanja iz Španije pokazuju da kuhani paradajz ne povećava samo pozitivne učinke likopena na ljudski organizam nego takodjer povećava apsorpciju likopena na korisne bakterije u crijevima. Tako da su i ta dva razloga, dva od mnogobrojnih razloga, zašto biste trebali uvrstiti paradajz i svježi a posebice kuhani u vašu ishranu.

 

Prema Najzdravijoj hrani na svijetu, paradajz je izvrstan izvor luteina, zeaksantina i vitamina C, koji je najviše koncentriran u tvari sličnoj želeu koja okružuje sjeme. Oni također sadrže dobre količine vitamina K i B, kao i bakra, mangana i kalija. Osim toga, rajčica posjeduje antikancerogena svojstva i fitonutriente kao što su flavonoli kaempferol, kvercetin i rutin, uz kafeinsku kiselinu, kumarinsku kiselinu i feruličnu kiselinu.

Naša Bosanska kuhinja obiluje receptima koji uključuju kuhanje paradajza , ali i mnoge druge svjetske kuhinje.

Konzervirane rajčice: Predlažem da izbjegavate konzervirane rajčice zbog rizika od izlaganja bisfenol-A (BPA), koji se nalazi u podstavku mnogih limenki. BPA je otrovna kemikalija povezana s povećanim rizikom od karcinoma dojke i prostate, dijabetesa, bolesti srca, neuroloških posljedica, reproduktivnih abnormalnosti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. BPA se upija u rajčice zbog visokog sadržaja kiseline. Možete izbjeći ovu opasnu kemikaliju odabirom svježe rajčice preko konzerviranih sorti ili odabirom marki koje koriste staklene posude.

Jedite svježi i kuhani paradajz i vodite računa o Vašem zdravlju jer zdravlje je najbolja investicija.

Jer mi brinemo

Dr Gabriels team.