3 studenoga, 2021

Author: Dr Gabriel's

2 minutes

Novembar se u svijetu obilježava kao mjesec muškog zdravlja s ciljem podizanja svijesti o važnosti otkrivnja raka prostate, te poboljšanja kvalitete liječenja muškaraca koji imaju određenih problema s prostatom.

Od 2003. godine Novembar se obilježava kao „mjesec muškog zdravlja“. Sve je počelo još 1999. na inicijativu nekoliko mladića iz Adelaide, Australija, koji su jednostavno puštanjem brkova tokom 11. mjeseca (Moustache – brkovi + November – Movember) nastojali skrenuti pažnju šire društvene zajednice na muškarce i važnost zdravlja u muškaraca. Od tada incijativa je rado prihvaćena širom svijeta. Na taj jedinstveni način, nastoji se privući pozornost javnih osoba i institucija na specifičnosti zdravstvenih problema u muškaraca, ali onog najvažnijeg preventivnog djelovanja na problem s prostatom i redovnnih kontrola. Od početka su u fokusu interesa bili rak prostate i rak testisa, specifično muške zdravstvene tegobe. Ovdje koristimo priliku ponovo skrenuti pažnju čitatelja na važnost rane dijagnostike raka prostate – bolest koja je gotovo poprimila razmjere epidemije i kvalitetne preventive korištenjem Dr Gabriel`s prirodnih proizvoda za muško zdravlje.

Anketa Europskog udruženja za urologiju čiji su rezultati objavljeni prošle godine, a provedena na 2500 muškaraca u Italiji, Francuskoj, Španiji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu iznjedrila je zabrinjavajući podatak.43 posto muškaraca ne bi išlo doktoru ako bi opazilo krv u mokraći. Njih 23 posto čekalo bi više od mjesec dana prije nego bi potražilo pomoć zbog česte potrebe za mokrenjem, a 28 posto išlo bi na pregled tek sedmicu dana nakon pojave peckanja ili bola pri mokrenju. Drugo istraživanje provedeno ove godine u Italiji na 350 pedesetgodišnjaka i starijih pokazalo je da većina olako shvaća ovu patologiju.

Bolesti prostate

Prostata je žlijezda veličine kestena koja se nalazi neposredno ispod mokraćnog mjehura, a ispred rektuma te okružuje dio mokraćne cijevi koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis. Njena osnovna funkcija je proizvodnja većine tekućine u sjemenu; koja prehranjuje spermije na putu do jajne stanice.

Najčešće promjene na prostati su upala (prostatitis) i benigna hiperplazija prostate (BHP).

Razlikujemo akutne i hronične bakterijske prostatitise. Akutni bakterijski prostatitis se očituje naglim simptomima i znakovima infekcije, a među njima su opšta slabost, bolno i otežano mokrenje, temperature, hladnoće, bol u donjem dijelu leđa i genitalija. E. Colli uzrokuje do 15% slučajeva bakterijskih prostatitisa. Kod hroničnog prostatitisa, simptomi se sporije razvijaju i često nisu tako teški kao kod akutne upale. Hronični nebakterijski prostatitis se još naziva i sindrom hronične bolnosti zdjelice, a među simptomima pacijenti navode bolnost ispod pupka, u vanjskom spolovilu, preponama ili donjem dijelu leđa, pojačan nagon na mokrenje, bolnost pri ejakulaciji, isprekidam mlaz mokraće itd.