4 srpnja, 2018

Author: Dr Gabriel's

3 minutes

Za zdravo srce, vitko tijelo i mirne živce plivajmo

Plivanjem se sagorijeva i do 650 kcal kroz sat vremena plivanja.

Plivanje je jedna od najpoželjnijih tjelesnih aktivnosti, a služi i kao kardiovaskularna vježba te smiruje živce. Kod plivanja radi cijelo tijelo, a istovremeno radi najmanju štetu zglobovima.

Plivanjem sagorijevate između 500 i 650 kalorija, ovisno o tome koliko intenzivno plivate.

S obzirom da se krećete kroz vodu, tvar 12 puta gušću od zraka, na svaki pokret djeluje blagi otpor, kao da koristite male utege.

Smanjenje stresa

Plivanje opušta gotovo kao joga. To je meditativna vježba jer uz zvuk vlastitog disanja i zapljuskivanja vode možete zaboraviti na sve svoje brige.

Plivanjem trenirate i najvažniji mišić u tijelu – srce. Samo pola sata plivanja može učiniti čuda za vaš krvožilni sustav.

Plivanje se preporuča i trudnicama. Ako imate neku povredu, plivanje i tu pomaže. Odlično je za održavanje forme ili vraćanje u formu, a koristi se i u rehabilitacijske svrhe.

Plivanje u moru ili na bazenima ima brojne zdravstvene i tjelesne dobrobiti

Mnogi stručnjaci smatraju plivanje najzdravijim sportom. Aktivira svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kralježnicu. Mišići se jačaju, a tijelo postaje izdržljivo. Važno je znati da plivanje pomaže u gubitku kilograma te održavanju tjelesne linije, ali ima i brojne ljekovite prednosti.

  1. Zdravlje srca

Plivanjem jačate mišić srca. Posljedica toga je bolje pumpanje krvi te bolja cirkulacija, a potom i protok i rad krvožilnoga sustava. Također, plivanje utječe i na snižavanje povišenoga krvnoga tlaka.

  1. Pravilno disanje

Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća te će se kisik bolje provoditi, a kada razvijete bolju kondiciju nećete se osjećati zapuhano i umorno. Produbljujete disanje, a upravo zbog toga je plivanje jedan od načina liječenja i smanjenja simptoma astme.

  1. Gubitak kilograma

Kako plivanje u moru, tako i u bazenu u kombinaciji s aerobikom pomaže otopiti masne naslage. Istraživanja pokazuju kako plivanjem od sat vremena topite i do 600 kalorija. Računajte na to da i promjenom tehnika plivanja oblikujete i tijelo jer na taj način masirate kožu i mišiće.

  1. Opuštanje

Plivanjem u moru možete smanjiti razinu stresa. Pomaže kao fizička aktivnost u otklanjanju nervoze, ali i kao aktivnost opuštanja jer nema tjelesnoga pritiska i možete se prepustiti.

  1. Dobar trening

Plivanje aktivira i oblikuje sve mišiće, a zbog toga što ne šteti kostima preporučuje se oboljelima od artritisa i ostalih mišićno-koštanih oboljenja.

  1. Plivanje za trudnice

Stručnjaci trudnicama preporučuje razne tjelovježbe kako bi se osjećale bolje te prošle lakši porod. Plivanje je možda i najbolji izbor jer ne radi pritisak na tijelo, a istovremeno poboljšava protok krvi u maternicu.

  1. Jača izdržljivost

Kada tek počnete plivati osjećate se uspuhano i umorno. Naravno, treba vremena da se tijelo privikne na trening i da naučite plivati, ali jednom kada steknete sve vještine ništa vas ne usporava i tijelo se privikava na izdržljivost i snagu ove tjelovježbe. Jer uvijek se trebate vratiti na obalu, zar ne?

  1. Umanjuje rizik od bolesti

Kao što smanjuje rizik oboljenja srčanih i krvožilnih sustava, tako je jedno istraživanje pokazalo da umanjuje i rizik od dijabetesa. Svaka tjelovježba smanjuje razinu i kontrolira raznih šećera, ponajprije glukoze u krvi.

  1. Poboljšava koordinaciju

More je puno raznih struja, ali i prostrano, pa uvijek morate imati na umu kojim putem plivati da ne biste zalutali. Upravo zato plivanje pobošljava koordinaciju. Tehnika kraul početnicima stvara problem jer ne vide kuda idu. Jednom kada naučite kontrolirati smjer općenita koordinacija će vam se poboljšati.

  1. Uživanje u prirodi

More, obala i horizont skrivaju razne ljepote i tajne. Plivanjem možete pristupiti raznim mjestima kojima ne možete s kopna. Zato ovo ljeto plivajte svuda, opustite se i postanite jedno s prirodom.