25 svibnja, 2017

Author: Dr Gabriel's

4 minutes

Šta su hormoni?

Hormoni su hemijski glasnici između ćelija. To su organska jedinjenja različite hemijske prirode, koja deluju u malim količinama. Funkcija hormona je da služi kao signal do ciljne ćelije; aktivnost hormona je determinisana načinom sekrecije i prenosnim signalom primajućeg tkiva. Proizvode se u svakom organskom sistemu kako kod ljudi tako i kod životinja. Žene svih dobi su tijekom života podložne promjenama i nepravilnom odnosu hormona. Estrogen i progesteron, dva hormona, koja se ciklično proizvode u tijelu žene, tijekom svakog mjeseca, mogu doći u stanje neravnoteže i poremećenog odnosa. To znatno može uticati na zdravlje žene ili biti pokazatelj ozbiljnih poremećaja. U ženskom organizmu dva najvažnija hormona koji utiču na naše raspoloženje, fizičku aktivnost te životnu svakodnevnicu uopće su estrogen i progesteron. Oni utiču na menstrualni ciklus, rad jajnika, te promjene na maternici i inače promjene ženskog reproduktivnog sistema.

Pored ova dva hormona u ženskom organizmu luče se prolaktin i testosteron. Prolaktin je zadužen za laktaciju i proizvodnju mlijeka u dojkama kod dojilja, dok je testosteron muški hormon iako se luči u ženskom tijelu, kada je on van normale ispod tada se kod žena dešava pad libida, postaju nezainteresirane za sex, također očituje se kroz slabo lučenje vaginalnog sekreta, suhu kožu, kosu i nokte. Dok, kada je u pitanju povišen testosteron nailazimo na simptome pretjerane maljavosti, odnosno veće dlakavosti ženskog tijela na mjestima koja nisu predviđena za rast tako gustih i tamnih dlačica, kao što su lice, podbradak, prsa, te izvan granica bikini zone i dojkama, izazivaju policistične jajnike.lice postaje sklono aknama, koža je masnija i ima veću potrebu za izbacivanjem sebuma zbog čega nastaju akne, pretjerano znojenje kako u toku dana tako i uvečer, te ga prate i mnoge druge hormonalne promjene.

 

PMS ili predmenstrualni sindom stanje kroz koje prolazi svaka žena koja nije u menopauzi od 7-15 dana prije menstrualnog krvarenja. To je period kada naše tijelo prolazi kroz mnogo hormonalnih promjena koje se moraju desiti da bi zadebljanje na stijenkama maternice izašlo van nakon sto se zadebljalo i nije nastupila oplodnja, odnosno trudnoća. Kada se to desi ciklus se vraća na početak zato je jako bitno da nađemo prirodan način kako bismo ublažile PMS koji nas muči iz mjeseca u mjesec dok ne uđemo u menopauzu.

Menopauza kod svake žene nastupa u različitoj životnoj dobi, kod nekih žena u četrdesetim, pedesetim ili čak kasnije. Menopauza je ono o čemu sve žene guglaju, uvijek prestravljene slušajući iskustva starih poznanica. Međutim ne prolazimo svi kroz tu fazu jednako, neki je ne osjete dok se većina bori s razdražljivošću, ciklusima koji su postali neredovni, noćnim znojenjem, valunzima, stalno smo u grču i strahu pitajući se šta nam to zrelo doba donosi? Počinemo pipati svoje dojke, mislimo da nešto s nama nije uredu, imamo stalne promjene raspoloženja, a ustvari to je samo menopauza, imala ju je tvoja mama, tetka, sestra , drugarica ona je prirodno stanje koje nam dolazi s godinama i nikoga ne zaobilazi. Samo što se svi mi s njim nosimo na različite načine. Menopauza se ne može prekinuti i ne može se preskočiti ni zaobići ali postoji toliko načina koji će Vam pomoći da ublažite simptome menopaue toliko da ćete se osjećati kao da vas ta noćna mora nikada nije ni posjetila.

 

U zadnje vrijeme većina žena umjesto hormonskim terapijama koje nikad nisu pouzdane i za koje nikada nećemo dobiti garanciju iz doktorskih usta da će naš problem biti riješen , žene farmaceutsko „možda“ mjenjaju za ono 100% iz prirode.

Ulje noćurka i kantariona , ulje crnog kima su se pokazali odlično kod hormonalnog disbalansa, menopauze , kandide, cisti na jajnicima i grudima, problema s mastalgijom (jaka bol u grudima za vrijeme PMS-a i menstrualnog ciklusa), kod problema s obilnim menstrualnim krvarenjima i dali nam garanciju da za žensko zdravlje čine najbolje.

Te naravno Regulator hormona na bazi Vitex-a, Agnus Castus (pogledaj ovdje) koji pomaže kod menopauze i ublažavanja simptoma, kod hormonalnog disbalansa izaziva mjesečnicu, umjesto gutanja progeterona zašto ne probuditi svoj vlastiti, prirodni, zašto ne dopustiti vašim žljezdama da ga izluče umjesto da se ulijene i osude vas na uzimanje hormona svaki mjesec?

Ovo zašto ne- nemože imati repliku jer sve žene žele najbolje za sebe, i sve zaslužuju zdravlje, a zdravlje je najvrijednije. Zato volite sebe i svoje tijelo i vodite računa o svom zdravlju brineći o tome da su svi proizvodi koje kupujete prirodni, sigurni za zdravlje, bio i organski proizvodi te da dolaze o provjerenog proizvođača.