30 prosinca, 2021

Author: Dr Gabriel's

6 minutes

Historija ulja čorokota

Čorokot, poznat još i pod nazivima čurekot, crni kim pripada familiji Ranunculaceae i uzgaja se najviše na prostorima Egipta, Sirije, Pakistana, Indije, Pakistana i Etiopije gdje u uvjetima visokih temperatura te rijetkih i slabih oborina daje ulje izvanrednog hemijskog sastava. Ulje čorokota (čurekota, čurokota) i njegovo sjeme (Nigella Sativa) koriste se već hiljadama godina. Čorokot (čurekot, čurokot) je spomenut u Bibliji (pod imenom crni kumin), kao i u hadisu.
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed: “U čorokotu ima lijeka za svaku bolest, osim za smrt.“
Ulje čorokota (čurekota, čurokota) se rasprostranjeno koristi u mediteranskim zemljama, kao i u južno-azijskom medicinskom sistemu (Unani-Tibb) i vrijednosti njegovog djelovanja su dokazane kroz upotrebu od strane najvećih ljekara u historiji čovječanstva, kao što su Hipokrat i Ibn Sina (Avicenna), za kojeg se kaže da je bio liječnik liječnika.

Blagotvorna dejstva ulja čorokota

Zbog sastava svojih sjemenki sa više od 100 aktivnih supstanci Nigella sativa (čurekot, čurokot) je u pogledu blagotvornih dejstava superiorna u odnosu na većinu ostalih biljki. Aktivne supstance Nigella sativa sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka. Najzastupljenije supstance u čorokotovom ulju su bjelančevine (21%), masnoće (35%) i ugljikohidrati (38% ). Preostalih 6% su minerali (kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor …), vitamini (A, C, B1, B2, B6, E), saponini i ostale supstance među kojima su i supstance za izrazitim zdravstvenim efektima koje su karakteristične za čorokot kao Nigellon i Timokinon. Od masnih kiselina najzastupljenija je linolna kiselina (Omega-6). Nju slijede oleinska i palmitinska kiselina te u manjem postotku stearinska, linolenska (omega-3) i dr. Uz zasićene i nezasićene masne kiseline, ulje sadrži i eterična ulja čija koncentracija, u zavisnosti od klimatskih uslova kultivisanja, varira između 0,4 i 2,5%.

Normalizujte krvni pritisak i masnoće

Ulje čorokota (čurekota,čurokota) sadrži supstance koje vraćaju elastičnost krvnim žilama i time se one mogu ponovo proširiti. Direktan uticaj proširenja vena je smanjenje krvnog pritiska, jer srce uvijek pumpa konstantan protok. Ako su vene sužene, srce mora povećati pritisak da bi održavalo isti protok, koji je bitan radi ishrane stanica u cijelom tijelu, od unutarnjih organa do kože. Vraćanjem elastičnosti srce nema potrebe raditi na visokom pritisku i jednostavno dolazi do normalizacije.

Ojačan Imunitet na prirodan način

Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduslov za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život. Važno je znati da do potpunog dejstva čurekota dolazi tek nakon 8 do 12 sedmica redovnog konzumiranja, ističe imunološki ekspert dr. Schleicher.

Poboljšanje vrijednosti šećera u krvi

Ulje čurekota (čorokota,čurokota) vraća krvi i stanicama u tijelu (npr. mišići, oči, koža) osjetljivost na inzulin. Ovo znači da se šećeri, koje pojedemo u ishrani, uspješno transportuju na mjesta u tijelu gdje god da su potrebni. Na ovaj način, šećer se ne gomila u krvi i tijelo nije prisiljeno da izbaci visoke nivoe šećera (vrlo opasno za tijelo i zdravlje) uriniranjem.

Poboljšan rad stomaka bez nadutosti

Američki i arapski naučnici renomiranih istraživačkih instituta analizirati su ulje čurekota.  Došli su do sljedećih rezultata: “Sjeme čurekota sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu varenje i rad crijeva ”. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da čurekot ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema (jačanje/revitalizacija) i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka.

Dr Gabriel`s Ulje Čorokota je hladno cijeđeno čisto 100% organsko Ulje Čorokota, provjereno dokazane kvalitete. Najbolja pomoć za jačanje imuniteta iz naše proizvodnje u Mostaru. Ulje čorokota je dokazani prijatelj kvalitetnom životu bez straha od modernih bolesti.

 

 Upotreba Dr Gabriel`s ulja čorokota

 • Kašalj i bronhitis – namazati uljem prsa i leđa i piti 3×1 supenu kašiku ulja + 2 kašike staviti u čašu vrle vode i udisati.
 • Malaksalost – 1 supena kašika ulja + sok od narandže. Piti 10 dana izjutra.
 • Poboljšanje pamćenja – 1 mala kašika ulja sa 100 ml čaja od nane. Piti 10 dana.
 • Bubrezi – Samljeti ¼ kg ćurekota (u zrnu) i pomiješati sa ¼ kg meda. Piti izjutra prije jela 2 kašike ove smjese sa ½ čaše tople vode i 1 kafenu kašiku ćurekotovog ulja.
 • Ljepota – Namazati lice sa 1 kašikom ulja od ćurekota + 1 kašikom maslinovog ulja. Nakon 1 sata oprati lice sapunom i vodom.
 • Povraćanje i mučnina – 1 malu kašiku mljevenih karanfilića pomiješati sa 1 supenom kašikom ulja, popiti sa čašom čaja od nane. Piti 3 puta dnevno.
 • Ojed – Ojedeno mjesto oprati vodom i sapunom, zatim posušiti i namazati uljem, navečer i ostaviti do jutra. Tako raditi 3 noći.
 • Srce i suženje krvnih aorti – Ujutro i naveče piti po 1 kašikicu (za čaj) ulja sa toplim napitkom (čaj, mlijeko …). 10. Psorijaza – Oboljelo mjesto namazati jabukovim sirćetom, a nakon toga uljem od ćurekota. Terapija traje 15 dana. Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.
 • Bradavice – Bradavicu namazati uljem, a zatim popiti 1 kafenu kašiku ulja. Terapija se koristi 3 puta na dan (15 dana). Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.
 • Reumatizam – Umlačiti ulje i namazati (utrljati) oboljele dijelove tijela. Zatim popiti 1 veliku kašiku ulja. Terapija traje 14 dana 2 puta dnevno.
 • Glavobolja – 3 puta dnevno uljem namazati čelo, sljepočnice i iza ušiju. Izjutra popiti 1 čajnu kašikicu ulja prije jela. Terapija traje 3 dana.
 • Kiselina i stomačne tegobe – 1 čašu mlijeka + 1 supenu kašiku ulja 3 puta dnevno.
 • Ženske bolesti – 1 kafenu kašika ulja sa čajem zaslađenim 1 kašikom meda piti 5 puta dnevno. Terapija traje 40 dana.
 • Upala nosnih šupljina, suhi kašalj, bronhijalna astma, gripa – 5 puta dnevno namazati unutrašnjost nozdrva uljem od ćurekota, jako udahnuti i izbaciti šlajm na usta (nekoliko puta). Terapija traje 3 dana.
 • Očne bolesti i oštećenje vida – Pola sata prije spavanja namazati kapke i kožu oko očiju uljem, a zatim se popije 1 čajna kašika ulja pomiješana sa 1 čašom soka od mrkve.
 • Dijabetes – 15 minuta prije doručka i večere uzeti 1 kafenu kašiku ulja, pomiješanu sa 1 čašom čaja od cimeta.

UPOZORENJE: OBAVEZNO IZMJERITI VRIJEDNOST ŠEĆERA PRIJE I POSLIJE (1/2 SATA) UZIMANJA TERAPIJE. UKOLIKO JE ŠEĆER NISKE VRIJEDNOSTI NE UZIMA SE TERAPIJA.

 • Jačanje imuniteta – 15 minuta prije doručka i večere uzeti jednu čajnu kašičicu ulja, i zaliti sa ½ čaše vode u kojoj je rastopljena kašika meda.

BITNE NAPOMENE:
DOZIRANJE ZA DJECU JE POLA GORE NAVEDENIH DOZA.
KOD TEŽIH OBOLJENJA POTREBNA JE DUGOTRAJNIJA TERAPIJA.
BOLESNICI SA TRANSPLATIRANIM ORGANIMA NE SMIJU UZIMATI ULJE.
TRUDNICAMA SE NE PREPORUČUJE KORIŠTENJE ULJA.

Zato, uživajte u koristima ulja čorokota (čurekota, čurokota) sa potpunim povjerenjem.

 

[wpb-product-slider product_type=”id” id=”386,384 ,383,382,381,148″]