28 srpnja, 2017

Author: Dr Gabriel's

3 minutes

Ulje divljeg origana najučinkovitiji je prirodni antibiotik na svijetu koji dokazno eliminiše 30 pozntih bakterija.
Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva. U Srednjem vijeku postalo je popularno u Europi gdje se koristilo za liječenje infekcija. Britanski znanstvenici u istraživanjima su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušnjaka i ospica
Činjenica je da može zaustaviti bolest već kad se simptomi pojave. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu te atletsko stopalo.
Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati lokalno.
U slučaju gljivica na vlasištu koje uzrokuju perut preporučuje se dodati par kapi ulja kod Osobito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da šamponiranja.

Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice raka prostate.
Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano “apoptoza” – samouništenje stanica raka.
Apoptoza je jedan od načina na koji se tijelo rješava nefunkcionalnih ili malignih stanica, poput onih koje se nalaze u tumorima.
Znanstvenici su se pozabavili djelovanjem origana na maligne stanice. Jedno je istraživanje predstavljeno u travnju 2012. na skupu eksperimentalne biologije u San Diegu.
Dr. Supriya Bavadekar, sa sveučilišta Long Island u New Yorku, pohvalio je origano: “Prednost origana je u tome da je to često korištena biljka i da je njegova upotreba sigurna za zdravlje.”
Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E.
Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa.
Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.
Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica.
Antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz djelovanje slobodnih radikala.
Ulje origana dobar je saveznik tjelesno aktivnih osoba, jer olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično.
Njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis.
Preporučena doza je jedna do četiri kapi tri puta dnevno (ukupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi). Ima jak okus pa ga obavezno razrijedite u baznom ulju, soku ili čaju.
Za vanjsku primjenu i inhalaciju također ga je potrebno razblažiti. Nemojte nanositi ulje na intimna područjima! Ulje od divljeg origana mogu uzimati djeca uzrasta od šest i više godina.
Ulje origana mora biti proizvedeno od divljeg origana, sa što većim postotkom karvakrola (iznad 70%). Vrste s niskim udjelom karvakrola nemaju potrebnu djelotvornost.
Ulja sa sintetičkim karvakrolom mogu biti otrovna! Kupujte samo prirodno i provjereno ulje origana
Pogledaj na stranici: