28 srpnja, 2017

Author: Dr Gabriel's

3 minutes

Sigurno ste čuli za ulje žutog noćurka i sretali ga po prodavnicama zdrave hrane i apotekama? Jeste li svjesni šta stvarno ulje žutog noćurka može učiniti za Vaše zdravlje? Ulje noćurrka I kantarion od davnina poznati su nam kao najbolji prijatelji ženskog zdravlja. Može da ublaži I otkloni razne ženske tegobe, uključujući PMS i menopauzu. Možda su Vam neke žene pričale da ga koriste za regulaciju simptoma PMS-a I da im je pomoglo ? Ne čudite se jer priroda vam je pružila čarobni štapič za sve ženske probleme.
Ulje žutog noćurka se također primenjuje kod hroničnih kožnih upala (dermatitisi, ekcemi), kod upala zglobova i vezivnog tkiva (artritis), autoimunih oboljenja (lupus), te naravno kod žena zbog PMS-a I menopauze pomaže kod cisti na dojkama I jajnicima te vam u toku menopauze kada ste napuhani od vode koja se skuplja u vašem organizmu olakšava izbacivanje iste te da se ponovo osjećate zdravo I poletno.
Ulje noćurka koristi se oralnim putem u tretmanima sniženja razine kolesterola, dijabetesa svih oblika, tradicionalno se upotrebljava u slučaju hiperaktivnosti kod djece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promjena, u poboljšanju funkcije mozga, želučanih tegoba, dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije, pomaže ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija (zamjena za hormonalnu).
Ulje se dobiva hladnim prešanjem zrelih malih sjemenki. Noćurak kao najvažnije farmakološki djelatne sastojke sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, linolnu i gama-linolensku kiselinu, te maksimalno 8% zasićenih masnih kiselina.
Jedno ispitivanje u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje se ranije nikakvim metodama nisu uspjele osloboditi bolova i tegoba koje su se javljale iz mjeseca u mjesec. Uzimajući tri puta dnevno kašiku ulja noćurka, 57% pacijentica potpuno je prestalo osjećati simptome, 22 % je osjetilo djelomično poboljšanje, a samo kod 11% terapija nije dovela do promjene.
Uzimanje noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. Nikad nije kasno da se okrenete zdravom načinu života I pobrinete se da ono što date svom organizmu danas sutra vam vrati na najbolji mogući nacin – ZDRAVLJEM.
Zapaženi uspjeh noćurak je pokazao i u dvoboju s reumatoidnim artritisom koji danas susrećemo i kod mnogih mladih ljudi, nažalost. Najveći problem je taj što svi mi pažnju posvećujemo svome zdravlju tek onda kada nam nešto zasmeta ili zaboli što je apsolutno pogrešno. Treba da vodimo računa o svom zdravlju mnogo više, da smo uvijek informirani I spremni brinuti se da sebi pružimo ono najbolje iz prirode. Jer naši zglobovi će nam zahvaliti. Mnogo puta smo čuli kako za reumatska stanja nema lijeka I kako je to ono što naslijedimo, a da li je to tačno? Naravno da ne, prirda nam je na svako pitanje ponudila odgovor I za svaki problem dala riješenje, tako da više ne trebate beznadežno da gutate tablete za bolove pred svaku promjenu vremena pobrinite se za svoje zdravlje I uzivajte u svakoj vremenskoj promjeni bez boli. Život bez boli je zdrav život, zdravlje je najcijenjenije, budite od onih koji vode računa o sebi i svome zdravlju.
Daljnji blagotvorni učinci noćurka su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde te usporavanje procesa starenja.
Stoga je razumljivo da je ulje noćurka jedan od najsvestranije primjenjivanih dodataka prehrani koje zaslužuje svoje mjesto u svakom domu.
Noćurak dobro njeguje ljuskavu, suhu i zrelu kožu, smanjuje količinu prhuti, pomaže ispucaloj koži, ubrzava zarastanje rana, te je dokazana pomoć kod psorijaza i neurodermitisa (sami znanstvenici svojim radovima potkrepljuju činjenicu da poremećaji u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina imaju veliku ulogu u etiologiji ekcema, akni, psorijaze i drugih kožnih bolesti).