29 svibnja, 2018

Author: Dr Gabriel's

3 minutes

Vitamin C, također poznat kao L-askorbinska kiselina, je vodotopljivi vitamin koji je prirodno prisutan u nekim namirnicama, u nekima se nalazi u manjoj količini i dostupan je kao dodatak prehrani. Ljudi, za razliku od većine životinja, nisu u mogućnosti sintetizirati vitamin C endogeno, pa je neophodna prehrambena komponenta. Vitamin C je potreban za biosintezu kolagena, L-karnitina i određenih neurotransmitera; Vitamin C također je uključen u metabolizam bjelančevinaKolagen je bitna komponenta vezivnog tkiva, koja igra vitalnu ulogu u zacjeljivanju rana. Vitamin C je također važan fiziološki antioksidans i pokazalo se da regenerira druge antioksidante unutar tijela, uključujući alfa-tokoferol (vitamin E). U tijeku istraživanja istražuje se da li vitamin C, ograničavajući štetne učinke slobodnih radikala kroz antioksidativnu aktivnost, može spriječiti ili odgoditi razvoj nekih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti u kojima oksidativni stres igra kauzalnu ulogu. Uz svoje biosintezne i antioksidativne funkcije, vitamin C igra važnu ulogu u imunološkoj funkciji i poboljšava apsorpciju nehemijskog željeza , oblika željeza prisutnog u biljnoj hrani. Nedovoljan unos vitamina C uzrokuje skorbut, kojeg karakterizira umor ili umor, široko rasprostranjena slabost vezivnog tkiva i krhkost kapilara. Intestinalna apsorpcija vitamina C regulirana je s najmanje jednim specifičnim aktivnim transporterom ovisnim o dozi. Stanice nakupljaju vitamin C preko drugog specifičnog transportnog proteina. In vitro studije su otkrili da oksidirani vitamin C ili dehidroaskorbinska kiselina ulaze u stanice putem nekih olakšanih transportera glukoze i zatim se interno reduciraju do askorbinske kiseline. Nije poznata fiziološka važnost unosa dehidroaskorbinske kiseline i njegov doprinos ukupnom gospodarstvu vitamina C. Oralni vitamin C proizvodi koncentracije tkiva i plazme koje tijelo čvrsto kontrolira. Oko 70% -90% vitamina C apsorbira se na umjerenim unosima od 30-180 mg / dan. Međutim, kod doza iznad 1 g / dan, apsorpcija pada na manje od 50%, a apsorbirana, nesmetabolizirana askorbinska kiselina izlučuje se u urinu . Rezultati farmakokinetičkih studija upućuju na to da oralne doze od 1,25 g / dan askorbinske kiseline proizvode prosječne koncentracije vitamina C u plazmi od 135 mikromol / L, koje su oko dva puta veće od onih proizvedenih konzumiranjem 200-300 mg / dan askorbinske kiseline iz vitamina C bogata hrana. Farmakokinetičko modeliranje predviđa da čak i doze do 3 g askorbinske kiseline uzimane svakih 4 sata bi proizvodile vrhunske koncentracije u plazmi od samo 220 mikromol / L . Ukupni sadržaj tijela vitamina C se kreće od 300 mg (blizu skorbuta) do oko 2 g [4]. Visoke razine vitamina C (milimolarne koncentracije) održavaju se u stanicama i tkivima, a najčešće se nalaze u leukocitima (bijelim krvnim stanicama), oči, nadbubrežne žlijezde, hipofiza i mozak.

 

Izvori vitamina C Hrana Voće i povrće najbolji su izvor vitamina C. Citrus, paradajz i sok od paradajza i krumpir glavni su doprinos vitamina C u američkoj prehrani. Ostali dobri izvori hrane su crvene i zelene paprike, kiwifruit, brokula, jagode, prokulice i cantaloupe .Iako vitamin C nije prirodno prisutan u zrnima, dodaje se nekim utvrđenim žitaricama za doručak. Sadržaj vitamina C u hrani može se smanjiti produljenim pohranjivanjem i kuhanjem jer je askorbinska kiselina topljiva u vodi i uništena toplinom [6,8]. Steaming ili microwaving može smanjiti gubitke kuhanja. Srećom, mnogi od najboljih izvora hrane vitamina C, kao što su voće i povrće, obično se konzumiraju sirovi. Potrošnja pet različitih namirnica voća i povrća dnevno može pružiti više od 200 mg vitamina C.

 

Zbog svoje funkcije kao antioksidansa i njegove uloge u imunološkoj funkciji, vitamin C je unaprijeđen kao sredstvo za sprječavanje i / ili liječenje brojnih zdravstvenih stanja. Ova se sekcija usredotočuje na četiri bolesti i poremećaje u kojima bi vitamin C mogao imati ulogu: rak (uključujući prevenciju i liječenje), kardiovaskularne bolesti, makularne degeneracije (AMD) povezane sa starošću i mrena i prehlada.

 

Zato birajte namirnice bogate vitaminom ce te obogatite Vašu prehranu i poboljšajte Vaše zdravlje.

 

Text preveden: U.S. Department of Health & Human Services

Dr Gabriels Team