2 svibnja, 2018

Author: Dr Gabriel's

5 minutes

Da biste produžili svoj život i poboljšali kvalitet istog potrebno je da uvedete neke promjene kao sto su zdrava prehrana, prestanak pušenja ,kontrola krvnog pritiska,kontrola stresa te pola sata neke fizičke aktivnosti. Okretanje prirodi Vama i vašem zdravlju donosi mnoge dobrobiti te pozitivno utiče na Vas i na Vase zdravlje.

Zdrava prehrana:

Zdrava prehrana nije gladovanje, nije povezana s mrsavjenjem i debljanjem , zdrava prehrana se odnosi na unos hranjivih tvari, proteina, minerala i vitamina u pravilnom omjeru. Nemoguće je konstantno organizam održati bazalnim, a nije zdravo ni da konstantno bude zakiseljen, zdrava prehrana je balans izmedju hrane koja zakiseljuje organizam i hrane koja je bazalna d bi se stvorilo neutralno podrucje. Šta je kiselo, a šta bazno se mjeri na osnovu pH faktora. Sve ispod pH sedam je kiselo, a iznad pH sedam smatra se lužnatim. U kisele namirnice spadaju: meso: teletina, govedina, živinsko meso,tunjevina, divljjač, mesne prerađevine,konzervirana sardina, šljiva, mandarina,malina,brusnica,jagoda,kajsija,breskva,grejp, šećer, brašna, kolači, čokolada, sladoledi, grickalice… dok u bazne namirniice spadaju : zeleniš, brokoli, bjeli i crni luk, špinat, blitva, kupus, kelj, morske alge, mrkva, paprika, mango, kruska, smokva, avokado, maslačak, jabukovo sirće, limun, te ulja kokosovo, maslinovo i laneno, bosiljak , timjan, zeleni čaj….

Prekomerna kiselost organizma može biti izuzetno štetna za celokupno zdravlje čoveka.Osobe koje su isuviše kisele konstantno su umorne,malaksale sa manjkom energije,često su podložni prehladama i infekcijama. A prate ih i loša probava,gastritis,nadutost stomaka,grčevi,bolni mišići i zglobovi,glavobolja.

Da naručite 100% organsko ulje kokosa kliknite ovdje.

 

KRVNI PRITISAK

Arterijski krvni pritisak je pritisak krvi na stijenku arterije. Srce poput pumpe izbacuje krv u aortu, te preko njezinih ogranaka, arterija, arteriola i kapilara krv stiže do mišića i organa. Krvni pritisak ovisi o dva faktora: o snazi srca, koje pumpa krv u tijelo, i o lumenu (širini) arterija. Idealan krvni pritisak. bio bi 120/80. Visok krvni pritisak dubi rupe u arterijama , a kako nema simptoma lako ga je zanemariti. Faktori koji povecavaju rizik od visokog pritiska su : pretilost, pušenje, nedovoljna fizicka aktivnost, nezdrava prehrana, alkohol, stres, prekomjeran unos soli. Takodjer u rizičnu skupinu spadaju osobe koje koriste kontrcepcijska sredstva ili imaju genetsku predispoziciju, odnosno obiteljsku sklonost.

Kako sniziti krvni pritisak prirodnim putem?

Ono sto možete učinitti ukoliko Već imate problema s povisenim pritiskom jeste pratiti prv u navednu stavku , a ato je zdrava prehrana, zatim smanjiti unos soli na minimum, izbaciti cigarete iz svog zivvota kao i smanjiti unos kofeina, uvedite setnju u svoju svakodnevnicu te spavajte dovoljno, izbjegavajte stresove ma koliko Vam se to činilo nemogućim , pronađite način za relaksaciju.

Ukoliko imate povišen krvni pritisak trebali biste konzumirati ulje crnog kima, limun, bijeli luk, domaći ocat od divljih jabuka, krastavac. Ulje crnog kima ili corokota potrebno je konzumirati svaki dan jer donijeti ce Vam niz dobrobiti za cijelokupan organizam, povoljno dijeluje na cijeli krvožilni sistem, pomaže kod holesterola, triglicerida, dijabetesa pogotovo kada je upitanju vsok krvni pritisak, te jača trajno Vaš imunitet, kada je upitanju trenutno visok pritisak da biste ga spustili možete da popijete jednu veću čašu čistog soka od limuna, te da izrendate krastavac s neslanim jogurtom i dodate dosta bijelog luka, te kroz neki peeeriod ponovo izmjerite pritisak. Jako je bittno voditi računa o svom zrdavlju i ne dopustiti sebi taj luksuz da krvni tlak oscilira cesto, jer to nije nimalo dobro za Vase zdravlje.

Da naručite ulje čorokota kliknite ovdje.

PRESTANAK PUŠENJA

Prestanak pušenja predstavlja najvažniji korak koji pušači mogu poduzeti kako bi poboljšali kvalitetu i duljinu života. Nikotin se nalazi u duhanu. To je kao ovisnost o heroinu ili kokainu. Tijekom vremena, osoba postaje fizički i emocionalno ovisna o nikotinu. Fizička ovisnost izaziva neugodne simptome odvikavanja kada pokušate prestati pušiti. Istraživanja su pokazala da se pušači moraju nositi s fizičkom i mentalnom ovisnosti kada prestaju pušiti. Kada udahnete dim, nikotin ulazi duboko u pluća. Tamo se brzo apsorbira u krvotok i odlazi po čitavom tijelu. Nikotin utječe na mnoge dijelove tijela, uključujući srce i krvne žile, hormone, način na koji tijelo koristi hranu (metabolizam) i vaš mozak. U stvari, nikotin udisanjem duhanskog dima dolazi u mozak brže od lijekova koji ulaze u tijelo kroz venu. Već nekoliko minuta nakon prestanka pušenja vaše tijelo se počinje čistiti. Vrlo brzo ćete primijetiti promjene u fizičkom i psihičkom zdravlju. Nakon samo jednog dana bez cigareta, tijelo se oslobađa ugljičnog monoksida koji je otrovan i djeluje štetno na svaku stanicu tijela. Kao rezultat toga će se povećati razina kisika, proljepšati ten i povećati razina fizičke energije, smanjiti krvni pritisak.

Kliknite ovdje da naručite proizvod koji će Vam pomoći da se riješite svih nečistoća u Vašim plućima, kašlja, sekreta, poboljšanja cirulacije u nogma i rukama, i prestanite brinuti o nastanku raka pluća.

SPAVAJTE DOVOLJNO

Ako spavate manje nego Vam je potrebno to će da utiče na ubrzanje procesa starenja te povećanje rizika od srčanog infarkta. Istrazivanja su pokazala kako je optimalna količina sna za muškarca od 7 do 8 sati, a za ženu od 6 do 7 sati.

BUDITE FIZIČKI AKTIVNI:

Redovna fizička aktivnost je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Potreba za kretanjem je jedna od osnovnih ljudskih potreba, a neke od dobrobiti su: kontrola težine, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 te metaboličkog sindroma, itd. Također ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje i opće raspoloženje, pozitivn utjecaj na dugoročno življenje i na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kako sport i tjelesna aktivnost pozitivno utječu na kontrolu tjelesne težine i jačanje kostiju i mišića, tako je zbog aktivnosti pozitivan utjecaj i na cijeli kardiovaskularni sistem.

Bez obzira je li vaša fizička aktivnost rezultat rekreacije ili pripreme za natjecanje ona je neophodna i dobro čini vašem zdravlju tokom cijelog života. Kako vaša fizička kondicija postaje sve bolja, tako će se i vaše sveukupno zdravstveno stanje poboljšati.

 

Vodite računa o ašem zdravlju jer zdravlje je najbolja investicija.

Dr Gabriels